|
Bier leren proeven in Gent (6)
Trappistenbieren
Grote belangstellingOp 8 maart 1997 volgden we de les over de trappistenbieren. Deze les was met wat tam-tam aangekondigd. Een paar lessen van te voren was ons verzocht door te geven of er misschien ook andere geïnteresseerden deze les wilden bijwonen. Dit in verband met het voldoende aanmaken van een boekje dat speciaal voor de les geschreven was door de professoren. Men had geconstateerd dat in voorafgaande jaren hiervoor grote belangstelling bestond. Dat er een keer wat meer mensen de collegezaal zouden bevolken was geen probleem. We hadden elkaar wat verbaasd aangekeken. Hadden wij niet een paar honderd gulden betaald om deze cursus te kunnen volgen?Kerk-geschiedenisProfessor Guy Derdelinckx die de les geeft verexcuseert zich vooraf. Hij had de dag daarvoor flink bier geproefd hetgeen van invloed kon zijn op zijn voordracht. Al vrij snel blijkt dat dit excuus niet ten onrechte gemaakt werd. Met horten en stoten vertelt de professor zijn verhaal. Ongetwijfeld zeer interessant voor liefhebbers van de historie van rooms-katholieke kloosterordes. Ikzelf zit me af te vragen waarom ik deze ochtend zo vroeg op mijn vrije dag opgestaan ben. Het verhaal is wel aardig maar heeft in eerste aanleg niet zo veel van doen met trappistenbieren. Uiteindelijk leiden alle wegen tot het bier. We krijgen te horen dat niet elk bier met een kloosterachtig etiket een geestelijke achtergrond heeft. Voor mij is dat oude koek en je hoeft maar even lid te zijn van PINT of het OBP om dat te weten. Toch hoeven bieren die nooit een abdij of klooster gezien hebben niet minder te smaken. De bieren van de zes echte trappistenbrouwerijen (vijf in België en één in Nederland) zijn goed tot uitstekend, maar dat geldt zeker ook voor een aantal van de imitatiebieren.ProevenGelukkig gaan we de kwaliteit van de trappistenbieren na het theoretische verhaal van de professor sensorisch vaststellen. Eerst proeven we nauwkeurig het bier, vervolgens bespreken we onze bevindingen en pas daarna vernemen we de naam van het bier. De smaakbevindingen en namen van de bieren zijn als volgt.
Tijdens het proeven blijkt dat prof. Derdelinckx toch wel zeer deskundig
is. Hij is een bijzonder ervaren proever. Het feit dat hij de vorige avond
wat te enthousiast getraind heeft wordt hem vergeven.
Jacques Bertens
Eerdere publicatieDit artikel is eerder gepubliceerd geweest in het clubblad van "De Roerstok" van juni 1997. |