Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bier leren proeven in Gent (6)

Trappistenbieren

Grote belangstelling

Op 8 maart 1997 volgden we de les over de trappistenbieren. Deze les was met wat tam-tam aangekondigd. Een paar lessen van te voren was ons verzocht door te geven of er misschien ook andere geïnteresseerden deze les wilden bijwonen. Dit in verband met het voldoende aanmaken van een boekje dat speciaal voor de les geschreven was door de professoren. Men had geconstateerd dat in voorafgaande jaren hiervoor grote belangstelling bestond. Dat er een keer wat meer mensen de collegezaal zouden bevolken was geen probleem. We hadden elkaar wat verbaasd aangekeken. Hadden wij niet een paar honderd gulden betaald om deze cursus te kunnen volgen?

Kerk-geschiedenis

Professor Guy Derdelinckx die de les geeft verexcuseert zich vooraf. Hij had de dag daarvoor flink bier geproefd hetgeen van invloed kon zijn op zijn voordracht. Al vrij snel blijkt dat dit excuus niet ten onrechte gemaakt werd. Met horten en stoten vertelt de professor zijn verhaal. Ongetwijfeld zeer interessant voor liefhebbers van de historie van rooms-katholieke kloosterordes. Ikzelf zit me af te vragen waarom ik deze ochtend zo vroeg op mijn vrije dag opgestaan ben. Het verhaal is wel aardig maar heeft in eerste aanleg niet zo veel van doen met trappistenbieren. Uiteindelijk leiden alle wegen tot het bier. We krijgen te horen dat niet elk bier met een kloosterachtig etiket een geestelijke achtergrond heeft. Voor mij is dat oude koek en je hoeft maar even lid te zijn van PINT of het OBP om dat te weten. Toch hoeven bieren die nooit een abdij of klooster gezien hebben niet minder te smaken. De bieren van de zes echte trappistenbrouwerijen (vijf in België en één in Nederland) zijn goed tot uitstekend, maar dat geldt zeker ook voor een aantal van de imitatiebieren.
 

Proeven

Gelukkig gaan we de kwaliteit van de trappistenbieren na het theoretische verhaal van de professor sensorisch vaststellen. Eerst proeven we nauwkeurig het bier, vervolgens bespreken we onze bevindingen en pas daarna vernemen we de naam van het bier. De smaakbevindingen en namen van de bieren zijn als volgt.
 
Smaakomschrijving Naam bier
In de geur: gist, karamel en solvent (oplosmiddelachtige smaak veroorzaakt door het ester ethylacetaat). Smaak in de mond vrij neutraal, licht zuur en een bitterheid die snel verdwijnt. Chimay wit
Veel schuim en koolzuurontwikkeling. In de geur banaanachtig, fruitig en solvent. In de smaak zoet (restsuikers) en zeer licht zuur (waarschijnlijk door koolzuur) West-Malle tripel
In de geur DMS (gekookte groente smaak). Het bier heeft een donkere grijzig-rode kleur zonder karamelachtige of gebrande smaak (waarschijnlijk bierkleurstof gebruikt). Chimay rood
In de geur: kaasachtig en bloemig. In de mond: licht gebrande smaak, karamelachtig en weinig bitterheid. Van dit bier is bekend dat het vergist wordt bij 28C. Waarschijnlijk is er zoethout gebruikt. Chimay blauw
Smaakomschrijving door mij onvolledig genoteerd. In ieder geval in de geur en smaak: gistachtig en rioolachtig. Waarschijnlijk is er zoethout gebruikt. Gezien de droge smaak is vrijwel zeker een grote hoeveelheid vergistbare suiker (glucose of sacharose) toegevoegd. West-Malle dubbel
In de geur: acetaldehyde (appelachtig), karamel, lichte rookgeur, licht kaasachtig. In de mond: kaasachtig (volgens prof. Derdelinckx afkomstig uit de mout) en samentrekkend. Gebrande mout gebruikt. Rochefort 8
In de geur: banaanachtig, rozenachtig (esters). In de mond: kaasachtig (mout), zoet, appelachtig, karamel en zoutig. Rochefort 10

Tijdens het proeven blijkt dat prof. Derdelinckx toch wel zeer deskundig is. Hij is een bijzonder ervaren proever. Het feit dat hij de vorige avond wat te enthousiast getraind heeft wordt hem vergeven.
Al proefende raken we met zijn allen door het hoge alcoholgehalte snel in hogere sferen. Zou dat nou de reden zijn waarom trappistenbieren wat zwaarder zijn?

 Jacques Bertens
 
 

Eerdere publicatie

Dit artikel is eerder gepubliceerd geweest in het clubblad van "De Roerstok" van juni 1997.