|
Studiedag Bierkeurmeesters Gilde
Het Bierkeurmeesters Gilde (BKG) toog op 2 december 2000 naar Gent om daar
het een en ander te leren over de invloed van hop en hopproducten op de
smaak van bier. Eerst kregen we een theoretisch verhaal, vervolgens proefden
we bieren waarbij alleen het toegevoegde hopproduct anders was. Tenslotte
kregen we een rondleiding door het laboratorium en de proefbrouwerij van
de KaHo St. Lieven. Een uitgebreider
schriftelijk verslag van de studiedag is gepubliceerd in het clubblad van
De
Roerstok van januari 2001.
|
Hoe meer je proeft hoe moeilijker het wordt.
Tijdens de studiedag heb ik ook weer het een en ander geleerd.
Uitleg over de werking van moderne analyseapparatuur.
Kleine lagertanks die gekoeld kunnen worden.
Jan van Schaik (met baard) bestudeert de bouwinstallatie zorgvuldig.
Een glazen gistingsfles is bij alle amateurbrouwers wel bekend, denk ik. Zo'n grote als bij de KaHo ( naar mijn schatting minimaal 100 l inhoud) zullen er niet zo veel van ons in huis hebben
De meest zuivere manier voor het bepalen van het alcoholgehalte van een bier bestaat uit het afnemen van een gekende hoeveelheid bier. Deze hoeveelheid weeg je nauwkeurig. Daarna verhit je het bier bij ongeveer 80 graden C waardoor de alcohol verdampt. Vul de verdampte alcohol aan met water en bepaal nogmaals het gewicht. Vervolgens kun je via een vrij eenvoudige formule het alcoholgehalte heel nauwkeurig uitrekenen.
Naar het tweede deel van deze fotoreportage
Klik hier als je
meer wilt weten over het BKG.