Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Fotoverslag excursie De Roerstok 13-09-2000

Amateurbierbrouwersvereniging De Roerstok ging op woensdag 13 september 2000 met een bus naar Poperinge om te kijken naar de hopoogst. Ook werd er bij de hopboer die bezocht werd 50 kg hop gekocht.
Door acties van Belgische truckers tegen de hoge dieselprijs verliep de reis veel minder voorspoedig dan de organisatie verwacht had. Na een reis van vier en half uur kwamen we aan bij de hopboerderij Vanexem.

 

 

Bezoek hopboerderij Vanexem te Poperinge

De hopvelden waren grotendeels reeds geoogst. Tijdens ons bezoek werd de hopsoort Target van het land gehaald. Op de achtergrond zijn de nog niet geoogste hopplanten te zien.

De traditionele hoppluk wordt aanschouwelijk gemaakt. Tegenwoordig gaat het allemaal met machines.

De hopranken worden bij de grond doorgesneden en vervolgens van de bovendraden gehaald met een soort mes. Daarna gaan de hopranken met een wagen die hier is afgebeeld naar de boerderij.

Met behulp van een hopplukmachine worden de hopbellen en bladeren van de stengel geritst. De bladeren worden via een luchtstroom gescheiden van de hopbloemen.

De stengels van de hopranken worden in de hopmachine geklemd.

Via een tansportsysteem wordt de hoprank in de hopplukmachine geleid.

Via een lopende band gaan de hopbloemen naar de hopeest. Roerstoklid Han Clijsen helpt hier een handje mee bij het verwijderen van steeltjes en hopbladeren.

Op de hopeest ligt de hop zo'n 8 tot 10 uur te drogen. Onder de eest brandt een vuur met behulp van een speciale brander.

De overtollige hopbladeren komen buiten op een grote hoop te liggen

De gedroogde hop gaat losjes in grote zakken naar de hophandel. Na het vastellen van het alfazuurpercentage wordt het merendeel van de hop verwerkt tot hoppellets of hopextract.

In afwachting op transport wordt de hop op de zolder van de schuur opgeslagen.

Blokkade

Op onze weg naar brouwerij Rodenbach te Roeselaere werden we vlak voor de afslag naar dit aardige stadje opnieuw getroffen door een blokkade. Onze bus stond pal achter de kop van de blokkade. Op de foto praten diverse leden van De Roerstok met actievoerders. Gelukkig lieten de truckers ons net op tijd door om de brouwerij te kunnen bezoeken.

Brouwerij Rodenbach

Hier kregen we een zeer interessante rondleiding door de enthousiaste brouwmeester die met hart en ziel verknocht was aan het traditionele zure streekbier. Deze foto's kun je hier bekijken.