Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Op bedrijfsspionage bij Helicon te Boxtel

Amateurbierbrouwersvereniging De Roerstok is bezig met het ontwikkelen van een RIMS-installatie. Om een idee te krijgen wat een RIMS-installatie is verwijs is naar Jean-Sebastien and Melanie's Homebrewery Design Pages (met dank aan Camiel Berkers voor het mij wijzen op deze site). Op bedoelde site is een uitgebreid overzicht te vinden van RIMS-installaties op het Internet.

 


Ter voorbereiding van het maken van een Nederlands prototype van een RIMS is binnen De Roerstok een RIMS-commissie actief, waarvan ik ook deel uit maakt. Een van de leden van de RIMS-commissie had wel eens begrepen dat bij Helicon opleidingen vestiging Boxtel, gebrouwen werd met een kleine brouwinstallatie die een zekere vergelijking vertoonde met een RIMS-installatie. Om dit uit te vissen werd er snel een afspraak gemaakt met de school. Op 8 januari 2001 kreeg de commissie een hartelijk ontvangst. Onze gastheren waren Hans van de Wetering, leraar meet- en regeltechniek, en Peter Manie, adjunt-directeur.
Helicon opleidingen is een opleidingscentrum voor plant en dier, groenvoorziening, natuur en milieu, bloemschikken, hippische spoort, voeding en recreatie met locaties in Apeldoorn, Boxtel, Cuijk, Den Bosch, Deurne, Eindhoven, Helmond, Kesteren, Nijmegen, Oss, Tiel, Velp en Vught. De vestiging Boxtel was voor het samengaan van een aantal opleidingsinstituten bekend onder de naam MAS Boxtel. Heel wat medewerkers van Nederlandse brouwerijen zijn in Boxtel opgeleid.

De brouwinstallatie die de RIMS-commissie mocht aanschouwen had niet veel weg van een RIMS. De brouwinstallatie was ondanks de geringe capaciteit (10 liter) zeer professioneel uitgevoerd. Waarmee maar weer eens bewezen is dat niet de omvang maar de wijze van uitvoering bepalend is voor de kwaliteit. Helicon heeft eerlijk gezegd wel een belangrijke duw in de rug gekregen. De installatie is namelijk ontwikkeld en gefinancierd door de grootste brouwer van Nederland.
 

De foto's

De voorkant van de installatie met het regelpaneel op de achtergrond.
Een overzicht van de gehele brouwinstallatie.

De inhoud van de beslagkuip met miniroerwerk

De inhoud van de filterkuip. De kuip is voorzien van een traditionele filterplaat.

Met deze apparatuur is het mogelijk congreswort te maken. Voor congreswort wordt uitgegaan van vaste hoeveelheden mout en beslagwater. Ook het te doorlopen maischschema is voorschreven. Door te werken onder geconditioneerde omstandigheden is het mogelijk kwalitieit van mout met elkaar te vergelijken.

Met behulp van speciale modules worden de leerlingen al spelenderwijs de beginselen van de regeltechniek van een bottelarij bijgebracht.