Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Fotoverslag De Roerstok excursie
Trappistenbrouwerij Orval

Deel 1 -  Brouwzaal

Op donderdag 27 november 2002 ging De Roerstok op excursie. De reis ging naar trappistenbrouwerij Orval diep in de Ardennen tegen de Franse grens. Dit betekende vele uren in de bus maar het was de moeite waard.

De onderstaande fotoreportage is door mij en mederoerstoklid Ad Schipperen gemaakt. Voor het beschikbaar stellen van zijn foto's ben ik Ad zeer erkentelijk. Zeker ook omdat de deelnemers aan de excursie in twee groepen werden verdeeld en Ad bepaalde zaken zag die ik niet gezien heb.

Jacques Bertens

 

 

 

Nog voor we de brouwerij gingen bekijken gingen we eerst op kosten van de brouwerij één glas Orval scoren in het café vlakbij het klooster. Dit café is de enige plaats waar buiten het klooster het refterbier (3,5 vol alc.) geschonken wordt. Het refterbier wordt ook wel "Groenbier" genoemd omdat het in het verleden in een groene fles gebotteld werd. Speciaal voor het "Groenbier" heeft het café glazen met een groene opdruk.  Natuurlijk werd dit bier massaal uitgeprobeerd.

 

Het klooster en de daarbij behorende brouwerij (links) zijn in een schitterende omgeving gelegen. 

 

Zo'n klooster heeft natuurlijk enorm veel sfeer.

 

De beslagkuip die juist schoongemaakt wordt.

 

Aandachtig wordt er geluisterd naar de uitleg van onze rondleider.

 

Mijn aandacht ging echter ook uit naar deze schijf.

 

Ad wist dit fraaie plaatje vast te leggen van de filtreerkuip.

 

De lekbak van de filtreerkuip.

 

Ad was ook zo slim om deze foto van de in de brouwzaal tentoongestelde grondstoffen te maken. Te zien zijn hop (ze gebruiken Styrian Goldings en Hallertauer), witte kandijsuiker, pilsmout (87% van de moutstorting) en caramout (13%). Welke caramout gebruikt wordt werd niet duidelijk, mogelijk gaat het om twee soorten.

De kookketel zoals ik hem fotografeerde.

De groep van Ad was iets later en hij kon het voorverwarmen van de ketel vastleggen.

 

Reclame voor het eigen product.

 

Naar het tweede gedeelte van deze fotoreportage (lagerruimte).

Naar het derde gedeelte van deze fotoreportage (bottelarij).