Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Op bezoek bij brouwerij De Leckere

 

Op 10 november 2001 volgden de leden van het BKG een bijscholingsactiviteit. Onder de deskundige leiding van Derek Walsh werd uitvoerig stilgestaan bij bockbieren. Het spreekt voor zich dat diverse bokjes de getrainde smaakpapillen verwenden.

Voorafgaande aan de lezing en proeverij lieten BKG-leden Erik Bok en Pim Bosch vol trots ons hun brouwerij zien.

 

 

 

 De beslag- (boven) en kookketel (onder), het hart van de brouwerij.

 

Op een heel ontspannen wijze vertelt Erik over het ontstaan van de brouwerij en de verhuizing naar de huidige locatie. Het is een verhaal van een hobbybrouwerij naar een echte professionele brouwerij.
Heel bijzonder is het feit dat men een bier brouwt dat voldoet aan het Eco-keurmerk. Gezien het feit dat men uitsluitend brouwt met biologische producten is men beperkt in de keuze van de grondstoffen. Zo is biologische pilsmout wel goed beschikbaar maar donkere mouten niet. De brouwerij heeft nog een te kleine jaaromzet om bij een mouterij biologische donkere mout  te laten maken. Gelukkig is er wel donker biologische moutextract verkrijgbaar. Het goed doseren van deze kleur- en smaakmaker vraagt echter wel de nodige ervaring.

 

 

De beslagkuip is voorzien van in hoogte verstelbare snijmessen.

 

De wortkoeler (onder) en beluchtingsinstallatie. 

 

Twee cilinderconische  gisttanks. Tussentijds wordt via de punt aan de onderkant gist uit deze tanks gelaten. De grote maatbeker boven op de kratten en het mayonaise-emmertje aan tank B fungeren als watersloten.

 

Deze lagertanks staan opgesteld in een aparte koele ruimte. De opstelling van liggende en staande lagertanks kan opmerkelijk genoemd worden.

 

Een gedeelte van het bier wordt gefilterd voordat het gefust of gebotteld wordt. Deze gedeeltelijke filtering heeft volgens de brouwers de smaak verbeterd en voor opmerkelijk helderder bier gezorgd. 

 

Een overzichtsfoto van de afvulafdeling. Van links naar rechts: de bottellijn met etiketteermachine en afvuller, de flessenspoelmachine en fustenvuller.
Op deze foto is goed te zien dat de natte gedeelten van de brouwerij voorzien zijn van verhoogde tegelvloeren. In deze vloeren zijn goten gelegd waarnaar het water afloopt.
Het droge gedeelte van de brouwerij heeft een betonnen vloer met een speciale toplaag. Het is goed te zien dat goed reinigen bij deze brouwerij hoog in het vaandel staat.

 

Het fustenvulapparaat.

 

De flessenspoelmachine.

 

Een detail van de flessenvulmachine.

 

De etiketteermachine met op de achtergrond de flessenvulmachine.

 

Brouwerij De Leckere is zeer milieubewust. Desondanks kunnen zij ook niet zonder goede reinigings- en desinfecteermiddelen. Voor het reinigen van de flessen wordt gewone loog gebruikt. In het verleden heeft men biologisch loog uitgeprobeerd maar deze bleek niet geheel te voldoen.
Na gebruik wordt het loog grondig uit de flessen gespoeld zodat er geen restanten in contact kunnen komen met hun biologisch bier.

 

Voor meer informatie over De Leckere: