|
Op bezoek bij brouwerij De Leckere
Op 10 november 2001 volgden de leden van het BKG een bijscholingsactiviteit. Onder de deskundige leiding van Derek Walsh werd uitvoerig stilgestaan bij bockbieren. Het spreekt voor zich dat diverse bokjes de getrainde smaakpapillen verwenden. Voorafgaande aan de lezing en proeverij lieten BKG-leden Erik Bok en Pim Bosch vol trots ons hun brouwerij zien.
De beslag- (boven) en kookketel (onder), het hart van de brouwerij.
Op een heel ontspannen wijze vertelt Erik over het ontstaan van
de brouwerij en de verhuizing naar de huidige locatie. Het is een verhaal van
een hobbybrouwerij naar een echte professionele brouwerij.
De beslagkuip is voorzien van in hoogte verstelbare snijmessen.
De wortkoeler (onder) en beluchtingsinstallatie.
Twee cilinderconische gisttanks. Tussentijds wordt via de punt aan de onderkant gist uit deze tanks gelaten. De grote maatbeker boven op de kratten en het mayonaise-emmertje aan tank B fungeren als watersloten.
Deze lagertanks staan opgesteld in een aparte koele ruimte. De opstelling van liggende en staande lagertanks kan opmerkelijk genoemd worden.
Een gedeelte van het bier wordt gefilterd voordat het gefust of gebotteld wordt. Deze gedeeltelijke filtering heeft volgens de brouwers de smaak verbeterd en voor opmerkelijk helderder bier gezorgd.
Een
overzichtsfoto van de afvulafdeling. Van links naar rechts: de bottellijn met etiketteermachine
en afvuller, de flessenspoelmachine en fustenvuller.
Het fustenvulapparaat.
De flessenspoelmachine.
Een detail van de flessenvulmachine.
De etiketteermachine met op de achtergrond de flessenvulmachine.
Brouwerij
De Leckere is zeer milieubewust. Desondanks kunnen zij ook niet zonder goede
reinigings- en desinfecteermiddelen. Voor het reinigen van de flessen wordt
gewone loog gebruikt. In het verleden heeft men biologisch loog uitgeprobeerd
maar deze bleek niet geheel te voldoen.
Voor meer informatie over De Leckere: |